Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Ali pekoča hrana, na primer čili, lahko koristi našemu zdravju?

Ljudje imamo že na tisoče let pri svojem vedenju tudi mazohistična nagnjenja, med katera uvrščamo določene prehranske odločitve. Med te spada tudi uživanje pekočih živil.

čili

Čili je vsem dobro znana začimba/zelenjava, ki v ustih in telesu povzroči vroč in pekoč občutek. Je veliko manjši, a soroden papriki in veliko manj pekočim feferonom.

Čili je glavna začimba tradicionalne mehiške jedi Chili con carne. Je tudi sestavni del začimbne mešanice kari (Curry) in glavna sestavina omake Tabasco.

V trgovini ste verjetno opazili, da je mogoče kupiti čili ali kajenski poper, ki ga imenujemo tudi kajenska paprika. Pod oznako čili je zmleta natančno določena sorta čilija, medtem ko kajenska paprika vsebuje mešanico različnih vrst čilija.

Poudariti velja, da je čili pogosto s pesticidi zelo kontaminirano živilo, zato priporočamo, da kupujete sveži ekološki čili oziroma posušeno začimbo v prahu z ekološkim certifikatom.

Ljudje smo edini sesalci, ki uživamo pekoči čili. Znanstveniki že dolgo časa proučujejo, kako hrana, ki je za naše telo rahlo strupena, lahko v manjši količini veliko prispeva k trdnejšemu zdravju.

Pekoči okus čilija

V čiliju je prisotna snov, imenovana kapsaicin. Ta je prisotna tudi v feferonih in popru ter je glavni krivec za pekoči okus omenjenih začimb.

čili kalček

Največ kapsaicina vsebujejo semena in tkivo tik ob njih.

Pekoč okus čilija merimo v enotah po Scovillu. Znanstvenik Wilbur Scoville je leta 1912 ustvaril lestvico za merjenje pikantnosti. Najvišja vrednost na lestvici je 16,000.000 enot in velja za čisti kapsaicin. Zelo znan čili, poimenovan Habanero, ima vrednost okoli 200.000, Jalapenos pa »le« okoli 4.000.

Kako deluje kapsaicin?

Kapsaicin je dušična substanca z dodano maščobno molekulo, ki v našem telesu deluje na bolečinske (toplotne) receptorje – nociceptorje. Zapisano natančneje, veže se na bolečinske receptorje TRPV1, prek katerih naši možgani zaznavajo tudi temperaturne spremembe. Posledica tega je, da pri uživanju čilija občutimo vročino. Naši možgani zaznajo pekoč okus kot bolečino, učinek pa je podoben, kot če bi se spekli z ognjem.

Ob preveliki stimulaciji se živčne celice prenehajo odzivati, kar vodi do zmanjšanega občutka bolečine. V odziv na bolečino telo začne izločati tudi endorfine, ki v našem telesu sprožijo občutek ugodja. Zapisano drugače, čili uživamo zato, ker se po njegovem zaužitju počutimo bolj umirjene in zadovoljne. Kapsaicin je naravni analgetik. Številni ljudje zato lahko od uživanja pekoče hrane postanejo celo odvisni, saj si vedno bolj želijo povečevati občutek ugodja.

Učinkovine čilija

Danes vemo, da je čili bogat vir antioksidantov. 42 g čilija zadovolji naše dnevne potrebe po vitaminu C. Čili vsebuje tudi veliko vitamina A ter železa in kalija. Kapsaicin je glavna aktivna substanca, ki spodbudi naš metabolizem in ima potencial, da pospeši izgubo telesne maščobe. Študija, ki je bila opravljena letos na miših, je pokazala, da so miši kljub visokomaščobni dieti ob dodatku kapsaicina ohranjale konstantno telesno težo in visok nivo metabolizma. Kapsaicin poveča tudi občutek sitosti.

čili plodovi kalček

Pri rastlini uživamo njene plodove – čili.

 

100 g čilija vsebuje 40 kcal in 8,8 g ogljikovih hidratov, 1,5 g vlaknin, 1,8 g beljakovin in 0,4 g maščob. Čilijev plod vsebuje tudi karotenoide, baker (14 % rda), železo (13 % rda) in vitamin A (32 % rda). Enota rda pomeni dnevno potrebo telesa po določenem hranilu.

 

 

Pekoča hrana in zdravje

Obstaja veliko dokazov, da kapsaicin lahko prepreči srčni napad in nastanek krvnih strdkov, saj širi žile in pospeši pretok krvi po krvnih žilah. Poleg tega čili deluje analgetično, zmanjšuje bolečine v telesu, preprečuje vnetja ter razvoj raka ustne votline in črevesja.

 

Obsežna raziskava, objavljena letos poleti v britanski medicinski reviji, je pokazala, da uživanje pekoče hrane, na primer čilija, pozitivno vpliva na ohranjanje človekovega zdravja. Ekipa kitajske akademije medicinskih znanosti je na skoraj pol milijona veliki populaciji Kitajcev, ki jih je spremljala nekaj let, ugotovila, da imajo ljudje, ki uživajo pekočo hrano enkrat do dvakrat tedensko, za 10 % nižjo verjetnost za nenadno smrt v primerjavi s tistimi, ki pekočo hrano uživajo manj kot enkrat tedensko.

 

Kaj čili lahko stori v boju s srčno-žilnimi obolenji in rakom?

Študija, izvedena na Kitajskem, je našla povezavo med uživanjem pekoče hrane in nižjo smrtnostjo zaradi srčno-žilnih obolenj in raka. Podobne rezultate kažejo tudi laboratorijske raziskave. Dokazano je tudi, da kapsaicin uspešno znižuje slab oziroma LDL-holesterol v krvi, zvišuje stopnjo dobrega oziroma HDL-holesterola ter tako vpliva na boljšo pretočnost krvnih žil in zmanjšano stopnjo vnetij na endotelu krvnih žil. Prav vnetja pa so glavni dejavnik, ki prispeva k razvoju ateroskleroze.

 

Na miših so tudi dokazali, da je kapsaicin uspešen v boju proti rakavim celicam prostate, pljuč in debelega črevesja.

 

Podatki kažejo, da so že Azteki uporabljali čilijevo pasto za blaženje zobnih in ostalih bolečin. Čili so v starih časih uporabljali tudi kot naravni konzervans. Na tak način so podaljševali obstojnost živil, saj naj bi čili preprečeval razvoj kar 75 % škodljivih mikroorganizmov. Največ čilija zaužijejo v tropskih krajih in krajih, kjer je prisotna večja vlažnost, kar so raziskovalci povezali prav s protimikrobnim delovanjem čilija.

 

 

Neželeni učinki

Kapsaicin lahko povzroči vnetje sluznice želodca, zato morajo biti ljudje z občutljivim prebavnim traktom in rano na želodcu (ulkus) pri uživanju čilija previdni. Pekoča hrana lahko povzroči tudi opekline na koži. Pri rokovanju s čilijem moramo biti še posebej pozorni, da se izogibamo stiku rok z očmi, saj bi to lahko vodilo v začasno slepoto. Pri otrocih lahko velik odmerek čilija povzroči tudi težave z dihanjem.

 

Pekočega okusa v ustih se najlažje znebimo s požirkom mleka ali koščkom masla. Pomaga tudi požirek alkoholne pijače.

 

 

Prirejeno po:

http://www.straightdope.com/columns/read/1857/are-birds-immune-to-hot-pepper-enabling-them-to-eat-vast-amounts-and-spread-the-seeds;

http://www.chilliworld.com/FactFile/Scoville_Scale.asp;

http://www.bbc.com/news/magazine-34411492?sf13798880=1;

http://www.nutrition-and-you.com/chili-peppers.html.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x