Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Čebula

 

Domača, slovenska super živila

Več kot začimba – pomemben vir vitamina C in antioksidantov

 

Čebula, skoraj vsestranska. Težko si je zamisliti kulinarične dobrote brez čebule. Ampak čebula je veliko več kot le odlična začimba. Poleg številnih izjemnih sestavin vsebuje veliko vitamina C in antioksidantov. Priporoča se kot naravno sredstvo za pomoč pri zmanjševanju holesterola in nižanju krvnega tlaka, pri težavah s srcem in ožiljem, je naravni antibiotik, manjša tveganje za raka na črevesju. Krom, ki ga čebula vsebuje, pomaga vzdrževati normalno raven insulina. Če čebulo polagamo na rane, se hitreje celijo in preprečujejo gnojne okužbe.

 

»Čebula je s svojim satenastim ovojem med najlepšimi zelenjavnimi rastlinami in edina, ki ponazarja bistvo stvari. Lahko bi rekli, da ima dušo«

Charles DudleyWarner, ameriški romanopisec in esejist

Čebula spada med najstarejše zelenjave in spada v skupino lukovk. Najverjetneje se je razvila iz rastlin, ki prihajajo z območja Irana. Obstaja kar 1.200 sort čebule, ki jih razdelimo v dve kategoriji: pomladno-poletna čebula in trajnejša čebula hladnejšega podnebja. Pomladne in poletne sorte niso primerne za skladiščenje in so na voljo samo v določenem času. Sorte, ki uspevajo v hladnejših območjih, pa lahko posušimo in so uporabnejše več mesecev.

Čebula je lahko bela, rdeča ali rjava; z različnimi barvami je povezan tudi različen okus.

Čebula je dober vir vitaminov C in B6, kalija in mangana. Še pomembnejše pa je, da vsebuje različne fitokemikalije, ki naj bi imele koristi za zdravje. Pol skodelice (105 g) vsebuje 46 kalorij.

cebula1

Koristi za zdravje:

Morda boste vsaj za trenutek pozabili na neprijeten okus in vonj - čebula ima namreč širok razpon zdravilnih učinkovin, od preprečevanja prehlada do srčnih bolezni, diabetesa, osteoporoze in drugih bolezni.

Uživanje čebule pomeni nižje tveganje za rakava obolenja v glavi in vratu. Raziskave prikazujejo, da tudi koristi pri preprečevanju osteoporoze pri ženskah, posebno tistih z višjim tveganjem za nastanek te bolezni. Svetovna zdravstvena organizacija med koristmi navaja tudi lajšanje simptomov gripe, kot so kašljanje, zamašen nos, infekcije dihal in bronhitis. Antioksidanti  favonoidi lahko delujejo preventivno proti rakavim obolenjem. Dobra je tudi za zobe: 2 do 3 minutno žvečenje čebule preprečuje vnetje dlesni. V večjem delu sveta so čebulo uporabljali tudi za zdravljenje žuljev, bul in tudi za problematično kožo.Uživanje čebule priporočajo kot naravno sredstvo za pomoč pri zmanjševanju holesterola in nižanju krvnega tlaka.

cebula2

Kombiniranje živil:

Čebula se dobro kombinira z zelenjavo, ki ni škrobna in z vsemi skupinami živil, razen s sadjem (izjemi sta avokado in olive). jemo jo lahko surovo, kuhano, pečeno, ocvrto, itd.

 

Viri:

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x