Sestavine:
Za testo…
- 100 g ajdove moke*
- 100 g polnovredne riževe moke*
- 100 g kozjega masla
- ščep soli
- 1 večje jajce
- nekaj kapljic vode (oz. po potrebi)
*lahko tudi 200 g ajdove ali 200 g riževe
Za nadev…
- šopek špargljev
- 2 Jž drobno sesekljanega drobnjaka
- 4 jajca (lahko tudi 5 ali 6)
- lonček čvrstega kozjega jogurta*
- 100 g kozje albuminske skute
- sol, poper, muškatni orešček
Postopek:
Testo…
Ker je pomembno, da se maslo med gnetenjem ne stopi, uporabi zares hladno maslo. Skledo v kateri boš testo gnetil(a) pa za nekaj časa postavi v hladilnik.
Pečico segreješ na 175 stopinj celzija.
V multipraktik streseš presejani moki, sol in na manjše koščke narezano mrzlo maslo. Nekaj sekund miksaš, le toliko, da se maslo razdrobi na majhne košče. Jajce z vilico rahlo razžvrkjaš. Moko z maslom pretreseš v mrzlo skledo, v sredini narediš jamico ter vanj preliješ jajce. Dodaš nekaj kapljic vode (ali mleka) ter počasi zamesiš testo. Nikar ga ne gneti preveč, saj se maslo ne sme stopiti. Le toliko, da lahko oblikuješ kepo. Testo zaviješ v prozorno kuhinjsko folijo in za vsaj pol ure postaviš v hladilnik.
Ohlajeno testo z roko sploščiš, nato ga na pomokani površini nežno razvaljaš. Če se drobi, nič hudega (več o tem, nekaj vrstic višje). S testom obložiš pekač za pite*. Testo s prsti zakrpaš, tako, da z njim prekriješ celotno dno ter rob pekača. Za 10 minut ga postaviš vhladilnik. Nato testo z vilicami rahlo prešpikaj, ga obložiš s peki papirjem in potreseš s suhimi zrni fižola. Testo je pripravljeno za slepo peko. Pečeš ga cca. 10-15 minut (odvisno od debeline testa), nato papir odstraniš ter pečeš še 5 minut.
Nadev…
Medtem ko se testo peče, pripraviš nadev. Šparglje blanširaš (za minutko ali dve jih vrzi v krop), nato spereš pod tekočo mrzlo vodo. Če so šparglji debelješi, jih najprej prerežeš prečno, nato pa narežeš na manjše, ne več kot centimeter dvelike koščke. Vršičke lahko pustiš nekoliko daljše.
V skledi zmešaš jogurt, jajca, sol, poper in muškatni narešček. Vmešaš še drobno sesekljan drobnjak (ali pa ga nareži s škarjami-veliko enostavneje!).
Rahlo ohlajeno, predpečeno testo, obložiš s koščki špargljev in večino skute. Vse skupaj preliješ z mešanico jogurta, jajc, drobnjaka in začimb. Vrh pite okrasiš s špargljevimi vršički in potrešes s preostankom skute.
Vrneš v pečico za približno 20 minut, oziroma dokler nadev ni primerno pečen.
Pito nekaj časa ohlajaš v pekaču, nato snemeš obok pekača* in pito na rešetki popolnoma ohladiš. Pred rezanjem predlagam, da pito za nekaj časa postaviš v hladilnik, saj se bo primerno učvrstila in veliko lažje rezala. Uporabi nazobčen nož in reži počasi in previdno, saj rob pite zaradi krhkega (in brezglutenskega) testa zna biti nekoliko drobljiv.
* pekači s snemljivim dnom so najboljša izbira tako za sladke kot slane pite. Pekač rahlo ohlajene pite preprosto postaviš na manjšo, na glavo obrnjeno skledo. Rob bo padel na tla, pita pa ostala nepoškodovana.
Recept objavljamo v sodelovanju z blogom Cook Eat and Smile.