Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Brezglutenska bela pizza z lisičkami in praženimi lešniki

Tako kot vedno je naša pica brez glutena. Zanjo smo uporabili dve različni moki, za vezavo pa jajce. Testo torej ni tipično vzhajano testo. V njem ni kvasa je pa malce pecilnega praška. Ker ga ni potrebno mesiti, čakati da vzhaja in nato še valjati (in pri tem umazati vsaj nekaj posod ter celotno površino kuhinjskega pulta) je pripravljen res zelo zelo hitro. Sestavine le zmešaš, gosto zmes preliješ v ponev in na štedilniku počasi pečeš nekaj minut. Nato preložiš na pekač, obložiš in v pečici pečeš še kakšnih 15 minut. In to je vse. Takšno kosilo je pripravljeno v manj kot pol ure, predvsem pa z veliko manj umazane posode.

Rob te pice je nekoliko tanjši od preostalega testa, kar je ravno obratno kot pri vzhajanem testu. Tam namreč rob s prsti lahko oblikuješ, tukaj pa se zmes razlije po ponvi – in rob je vedno nekoliko tanjši. To seveda ni nič hudega, razen če imate bolj kot nadev radi testo. V tem primeru pice ne obložite povsem do robu, pač pa pustite malce več testa, ki ga boste na koncu lahko pogrizljali

A najprej recept… Primeren je za pico premera 24 cm.

In mimogrede, zgornji rek je sicer zabaven, a tudi povsem realen  Ne glede na to na koliko kosov razrežete svojo pico, 4, 6, ali 8, verjamem, da jo boste tudi ti z lahkoto dokončali sami. Je pa tudi deliti lepo in če se lahko zadovoljite z manjšimi porcijami, predlagam, da vam poleg vroče pice (če vam je takšna najbolj všeč) postrežete še s skledo sveže zelene solate, zraven hladne (nam so rahlo ohlajene ljubše) pa s krožnikom kremne juhice. Še vedno pa lahko količine podvojite in spečete dve

Sestavine:

Za testo…

  • 75 g prosene moke*
  • 50 g tapioke*
  • ščepec soli
  • 1/2 čž bio pecilnega praška
  • ščepec česna v prahu, neobvezno
  • žlička suhih ali drobno sesekljanih zelišč (origano, rožmarin, timijan), neobvezno
  • 1 jajce
  • 110 ml tekočine (75 ml riževega mleka in 35 ml vode)

*uporabili smo proseno moko in ne mlete prosene kaše. Kupljena moka je veliko bolj drobno kot mleta doma, čeprav mogoče lahko poskusite tudi z mletjem. Tako proseno kot tapiokino moko, ki jo dobite v Kalčku

Nadev…

  • 150 -165 g mladega ovčjega sira (ali mocarele)*
  • pest svežih lisičk
  • ščepec suhega česna (neobvezno)
  • nekaj vejic svežega timijana (celih in oskubljenih)
  • nekaj praženih lešnikov

+

  • ščepec grobe soli (če sir ni preslan)
  • sveže mlet črni poper

 

Postopek:

V skledi dobro zmešate obe moki, sol, pecilni prašek. Po želji vmešate še malce suhega česna in/ali nasekljana sveža ali zdrobljena suha zelišča.

V manjši skledici z metlico razžvrkljate jajce z mlekom ter ju vlijete med suhe sestavine. Dobro premešate in pustite stati približno 5 minut.

Pečico segrejete na 220 stopinj Celzija, na nizko do srednje visoko temperaturo pa segrejete še ponev, ki jo premažete z oljem. Vlijete zmes in pečete približno 5 minut. Če se vam po vrhu zdi premokra, uporabite pokrovko.

S pomočjo ravne lopatice testo preložite na pekač, obložen s peki papirjem (ali pa na ponev položite krožnik in ponev obrnite, nato pa naj testo s krožnika zdrsi na pekač).

Kar na isti (čiščenje ni potrebo) ponvi na visoki vročini na hitro prepražite gobice. Za okus jim lahko dodate ščep suhega česna ali pa malce nasekljanih zelišč, tik pred koncem praženja pa še ščepec soli in popra.

Testo čisto rahlo premažite z oljčnim oljem, obložite z rezinami sira, praženimi gobicami ter naoljenimi vejicami timijana. Potresite z malce oskubljenega timijana, že na začetku (ali pa na sredini) pečena pa dodajte še nekaj polovičk praženih lešnikov. Pecite približno 15 minut oziroma dokler se testo ne zapeče, sir pa lepo stopi.

Recept objavljamo v sodelovanju z blogom Cook, Eat and Smile.

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x