Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Brazilski oreščki – prigrizek, poln hranilnih snovi

 

Drevo, na katerem rastejo brazilski oreščki, se imenuje bertolecija in raste predvsem v Braziliji, Boliviji in Peruju. V višino lahko zraste do 50 metrov, njegova življenjska doba pa je lahko kar 500–700 let. Brazilski oreščki so polni hranilnih snovi, zato na mnogo načinov ugodno vplivajo na organizem. Kot je za oreščke značilno, pa so tudi precej kalorični, zato jih je treba uživati v omejenih količinah. Brazilski oreščki so živilo, ki omogoča zelo raznolike vrste priprave in uživanja, tako v slanih kot sladkih jedeh. Ker ne vsebujejo glutena, so primerni tudi za tiste, ki ga ne prenašajo dobro, in za tiste s celiakijo.

brazil-nut-638972_1280

Vpliv brazilskih oreščkov na zdravje

  1. Ohranjajo zdravo srce

Brazilski oreščki imajo visoko vsebnost maščob, predvsem tistih zdravih, nenasičenih, kamor spadajo tudi HDL-holesterol, maščobne kisline omega 3 ter oleinska in palmitoleinska kislina. Te vrste maščob so razlog, da brazilski oreščki ohranjajo splošno zdravje srca in uravnavajo nivo holesterola, saj iz kardiovaskularnega sistema odpravljajo nevarne maščobne kisline omega 6. Uravnotežen holesterol zmanjšuje tveganje nastanka ateroskleroze, srčnih napadov in kapi. Vsebujejo pa brazilski oreščki tudi nekaj nevarnih, nasičenih maščob, zato z njimi ne gre pretiravati.

  1. Skrbijo za zdravo kožo

Vitamini in hranilne snovi v brazilskih oreščkih varujejo zdravje kože. Selen v njih ohranja zdrav sijaj in elastičnost kože ter tako deluje proti prezgodnjemu staranju. Spodbuja namreč delovanje antioksidanta glutationa, ki iz celic odstranjuje proste radikale, ki povzročajo gube in kožnega raka. Visoka vsebnost cinka pa deluje proti aknam – v ta namen lahko oreščke zaužijete ali pa kritične predele namažete z oljem iz brazilskih oreščkov, saj tudi to vsebuje mnogo vitaminov in antioksidantov.

  1. Pomagajo v boju s prekomerno težo

Visoka vsebnost vlaknin, beljakovin in kompleksnih ogljikovih hidratov naredi brazilske oreške zelo nasitno živilo, zato je po njihovem uživanju zmanjšana potreba po prigrizkih, s katerimi se vnašajo nepotrebne kalorije. A naj opomnimo: 28 gramov omenjenih oreščkov vsebuje kar 185 kalorij, zato jih uživajte v majhnih količinah, sicer bo učinek kvečjemu obraten.

  1. Pripomorejo k dobri prebavi

Vlaknine v brazilskih oreščkih urejajo prebavni sistem. Omogočajo namreč peristaltično gibanje hrane skozi prebavni trakt, pri čemer se izloči kar največ hranilnih snovi. Preprečujejo tudi želodčne razjede, zaprtje, napenjanje, krče in resnejše bolezni, kot je na primer rak debelega črevesa. Urejena prebava lahko poveča raven energije in izgubo telesne teže.

  1. Skrbijo za pravilno delovanje ščitnice

Selen, ki ga brazilski oreščki vsebujejo veliko, igra pomembno vlogo pri pravilnem delovanju ščitnice. Omenjena žleza proizvaja, porazdeljuje in regulira izjemno pomembne hormone. Z zagotavljanjem pravilnega delovanja ščitnice (in s samim proizvajanjem le-te) selen zagotovi pravilno delovanje tudi drugih procesov v telesu, med drugim ohranja zdrav metabolizem.

17127_ore_ki_brazilski_200g_eko_bio

Nakup v Kalčkovi spletni trgovini Oreški* brazilski 200g Eko&Bio

  1. Krepijo imunski sistem

Zaradi številnih hranljivih snovi, mineralov, antioksidantov in organskih spojin, ki jih vsebujejo, so brazilski oreščki eno izmed živil, ki pripomorejo k močnemu imunskemu sistemu. Vitamin C v kombinaciji s selenom in cinkom poskrbi za produkcijo belih krvnih celic in spodbuja antioksidativne spojine, da nevtralizirajo proste radikale, kar preprečuje številne kronične bolezni, vključno z rakom ter boleznimi srca in ožilja.

  1. Skrbijo za hitro rast in celjenje

Beljakovine, ki jih brazilski oreščki vsebujejo lepo količino, so ključne za mišično rast, energijo, rast celic ter popravljanje in celjenje ran. V oreščkih najdemo tudi vitamin C, ki je pomemben sestavni del kolagena, ta pa je prav tako ključen pri človeški rasti in obnovi krvnih žil, tkiv in celic.

  1. Povečujejo učinkovitost hranilnih snovi

Visoka vsebnost magnezija pomaga spodbujati učinkovitost vnosa hranil v prebavnem sistemu in tako brazilski oreščki skrbijo tudi za to, da iz hrane, ki jo zaužijete, dobite kar največ. So tudi odličen vir cinka.

 

A pozor!

Pri nekaterih se lahko ob uživanju brazilskih oreščkov pojavi alergija na oreščke. Reakcijski simptomi so lahko blagi (na primer srbeča koža) ali v hujši obliki: oteženo dihanje, bolečine v trebuhu, bruhanje in diareja. Križne alergijske reakcije se lahko pojavijo ob hkratnem uživanju manga, indijskih oreščkov in pistacij.

Ob preveliki količini zaužitih brazilskih oreščkov se lahko pojavi zastrupitev s selenom. Simptomi zastrupitve so naslednji: slabost, bruhanje, neprijeten zadah in čustvene motnje. Pojavijo se lahko tudi zobni karies, izpadanje las, nevropatska bolečina in dermatitis. Zato je priporočljivo uživanje dveh do največ štirih oreščkov (vsak tehta približno 5 gramov) dnevno.

Za tiste s težavami s srcem uživanje brazilskih oreščkov ni priporočljivo, saj ti poleg nenasičenih vsebujejo tudi nasičene maščobe. V tem primeru se pred uživanjem brazilskih oreščkov posvetujte s strokovnjakom.

 

Ideje za pripravo brazilskih oreščkov

  • Brazilski oreščki so že sami okusen prigrizek. Lahko jih uživate nezačinjene, soljene, sladkane ali pražene.
  • Lahko jih dodate pudingom, čokoladnim ali energijskim ploščicam in drugim slaščicam, kot so sadne torte.
  • Olje brazilskih oreščkov lahko uporabite pri kuhi ali izdelavi prelivov za solate.
  • Brazilske oreščke lahko dodate juham, mesnim in zelenjavnim jedem.
  • Grobo nasekljani so odličen dodatek k sadnim in zelenjavnim solatam.

 

Recept za humus iz bazilike in brazilskih oreščkov

Sestavine:

  • 5 skodelic cvetače (narezane na cvetke),
  • 1 velika čebula (nasekljana),
  • 1 skodelica redkve daikon,
  • 1 skodelica sveže bazilike (fino nasekljane),
  • 2 jedilni žlici belega balzamičnega kisa,
  • 1 skodelica brazilskih oreščkov,
  • ¼ čajne žličke grobe morske soli,
  • 1 čajna žlička oljčnega olja,
  • 1/6 čajne žličke sveže zmletega belega popra.

Postopek priprave

V srednje velikem loncu zavrite skodelico vode in dušite cvetke cvetače približno 5 minut oziroma dokler se ne zmehčajo. Vse sestavine (dušeno cvetačo, čebulo, redkev, baziliko, balzamični kis, brazilske oreščke, sol, oljčno olje in bel poper) mešajte v električnem mešalniku, dokler humus ne bo imel gladke, kremaste konsistence. Nato ga preložite na servirni krožnik ali v skodelico.

 

Hranilne snovi

Hranilne vrednosti na 28 gramov suhih brazilskih oreščkov
Energijska vrednost: 185 kcal
Maščobe: 19 g
            nasičene: 4 g
Holesterol: 0 mg
Natrij: 1 mg
Ogljikovi hidrati: 3 g
            vlaknine: 2 g
            sladkorji: 1 g
Beljakovine: 4 g

Minerali v 28 gramih (približno šest oreščkov) suhih brazilskih oreščkov:

  • kalcij: 45,2 mg
  • železo: 0,7 mg
  • magnezij: 106 mg
  • fosfor: 205 mg
  • kalij: 186 mg
  • cink: 1,1 mg
  • selen: 542 mg
  • mangan: 0,3 mg
  • baker: 0,5 mg

 

Viri:

http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3091/2

http://www.nutrition-and-you.com/brazil-nuts.html

http://www.yummly.co/#recipe/Basil-and-Brazil-Nut-Hummus-1647775

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x