Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Živila, pridelana po principih biodinamike

Kaj pomeni oznaka Demeter?

Demeter je blagovna znamka, s katero se lahko označujejo in pohvalijo le izdelki, ki so pridelani po biodinamični metodi. To blagovno znamko takolahko uporabljajo izključno pogodbeni partnerji, ki so podvrženi strogi kontroli pri izpolnjevanju zahtevnih pogojev, pri čemer se strogo preverja, da se od pridelave do predelave dosledno dela v skladu s smernicami zveze Demeter. Zahteve, ki jih pridelovalcem postavlja ta zveza, presegajo zahteve za ekološko pridelavo, določene zBio-uredbo Evropske skupnosti. Biodinamiki izboljšujejo kakovost živil s skrbjo za ohranjanje zdravja in rodnosti tal, zato zemlje ne gnojijo z gnojevko in nezrelimi komposti. Za zdravje komposta uporabljajo posebej pripravljene zeliščne pripravke. Zdravje rastlin krepijo z zeliščnimi preparati in čaji, s pravilnim kolobarjenjem in z upoštevanjem pravega časa za vsako opravilo. Živali v hlevih niso privezane, kravam ne režejo rogov, oploditev živali se opravlja po naravni poti. Zdrava zemlja preprosto pomeni, da so tudi plodovi te zemlje bolj zdravi, kar pripomore k zdravju in dobremu počutju tistih, ki uživajo živila, ki so pridelana po metodi Demeter.

Kaj je biodinamika?

Biodinamika je način kmetovanja, ki sloni na konceptu življenjskih sil, ki delujejo v naravi ter prinašajo ravnotežje in zdravljenje. Biodinamično kmetovanje sledi navodilom, ki jih je leta 1924 podal Rudolf Steiner, avstrijski znanstvenik in filozof. Njegova predavanja so bila odziv na opažanja kmetov, da se zdravje in kakovost pridelkov in živine po uporabi kemičnih gnojil slabšata. Biodinamično kmetovanje je prvo ekološko, biološko, mednarodno poimenovanoorgansko kmetovanje, ki se je razvilo kot alternativa kemičnemu poljedelstvu.

Biodinamika kombinira ekološko kmetovanje z dinamičnimi procesi. Za gradnjo življenja v zemlji uporablja pokrivne rastline in kompost, pri dinamičnem delu pa upošteva metafizične vidike (sile življenja) in naravne ritme, denimo sejanje v določenih luninih fazah.

Biodinamika hkrati upošteva energijo chioziroma vseobsegajočo silo življenja in jo koristno uporablja v poljedelstvu. Gre za pristop k poljedelstvu, ki ga lahko opredelimo kot duhovnega. To je stalni proces, v katerem skupina pridelovalcev med sabo aktivno izmenjuje ideje in izboljšuje svoje razumevanje.

Biodinamika razume sleherno kmetijo kot neodvisen, individualen organizem. Z upoštevanjem naravnih sil biodinamika uvaja drugačen pogled kot druge šole organskega vrtnarjenja, saj se razlikuje po poudarku na življenjski energijichi.

Biodinamika vsebuje enake postopke kot običajno ekološko kmetovanje, doda pa še svoja posebna opravila.

Za razumevanje delovanja kompasaje treba upoštevati magnetno polje cele zemlje, za razumevanje življenja rastlin pa moramo svoj pogled razširiti, da lahko upoštevamo vse, kar deluje na rast rastlin. Ozek mikroskopski pogled ne bo dovolj. Rastline so odprte do vseh vplivov, tako iz globine zemlje kot do širnih nebes.

Vse v naravi odkriva svoj lastni značaj v lastni obliki in načinu. Pozorno opazovanje narave – v temi in polnem soncu, na mokrih in suhih področjih, na različnih zemljah – nam bo prineslo lažje razumevanje elementov.

Svetloba sonca, lune, planetov in zvezd dosega rastline v rednih kozmičnih ritmih. Vsak izmed njih prispeva k življenju, rasti in obliki rastline. Če razumemo delovanje in učinek vsakega izmed ritmov, lahko časovno načrtujemo pripravo tal, sajenje, obdelovanje in pobiranje plodov tako, da je to za pridelke, ki jih gojimo, najbolje.

Življenje rastline je intimno povezano z življenjem zemlje, kar pomeni, da biodinamika priznava, da so sama tla lahko živa in da ta vitalnost deluje na kakovost in zdravje rastlin, ki na njej rastejo. Zato je eden izmed osnovnih naporov, da s kompostiranjem v naših tleh izdelamo stabilen humus.

Fizično moč dobimo od hrane, ki jo jemo. Bolj živa je naša hrana, bolj stimulira našo lastno aktivnost. Biodinamični kmetovalci in vrtnarji iščejo kakovost, ne količine. Hrano pridelujejo v tesni povezavi z zdravo, življenja polno zemljo.

Rudolf Steiner je izpostavil, da bo staro, instinktivno modrost in praznoverje morala nadomestiti nova znanost o kozmičnih vplivih. Iz lastnih spoznanj je predstavil to, kar je znano pod imenom biodinamični preparati.
Naravno pridelani materiali rastlinskega in živalskega izvora so s posebnimi recepti zbrani skupaj v določenih letnih časih in nameščeni v kompostne kupe. Ti pripravki nosijo v sebi koncentrirane sile, ki jih uporabimo, da uredijo kaotične elemente znotraj kompostnih kupov. Ko se proces zaključi, so pripravki, ki jih iz tega dobimo, kot zdravilo za zemljo, ki vleče iz kozmosa nove sile življenja. Dva preparata uporabljamo neposredno na polju, enega pred sajenjem, da stimulira življenje prsti, drugega na listju rastlin, da poveča njihovo zmožnost sprejemanja svetlobe.

Na svojem poljedelskem tečaju je Rudolf Steiner pokazal, kakšna naj bi bila idealna neodvisna kmetija, ki naj bi imela ravno pravo število živali, ki bi priskrbele gnojilo za rodovitnost zemlje. Te živali naj bi prehranjevala kmetija sama. Osnovni vzrok ustanavljanja takšne kmetije lahko najdemo tudi v drugih okoliščinah. Opraviti ima z ohranjanjem življenjskih sil, s katerimi delamo.

Zelenjavni odpadki, kompost, listje, ostanki hrane – vse to vsebuje dragoceno življenje, ki ga lahko, če z njim ravnamo pametno, zadržimo in uporabimo za gradnjo prsti. Kompostiranje je tako glavna aktivnost pri biodinamičnem delu. Kmetija je lahko naš učitelj in nam kaže naravno neodvisnost znotraj omejenega področja.

Živila, ki so čista, polna energije, so tudi hranljivejša za ljudi ter prispevajo k zdravemu življenjskemu slogu in večji vitalnosti.

 

Tekst o biodinamiki je deloma povzet po prispevku Marine Nuvak s strani http://www.svitanje.si/2008/12/kaj-je-biodinamika.

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x