Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

HITRA LEKCIJA O BELJAKOVINAH

 

Povzeto po Kitajski študiji  

 

Začnimo na začetku.Proteini oziroma beljakovine sodijo med makrohranila (tako kot maščoba in ogljikovi hidrati), in so bili odkriti leta 1839. Skozi zgodovino so proteine obravnavali kot najpomembnejše hranilo. Sestavlja jih 20 različnih aminokislin in te aminokisline so gradniki vsake strukture in funkcije v človeškem telesu. Kar pomembne zadevice.

 

Obstaja 8 ali 9 aminokislin, ki jih naše telo ne proizvaja samo. To so esencialne aminokisline, ki jih moramo v telo dobiti s hrano.

Vsaka beljakovina ima drugačno ureditev aminokislin in ko zaužijemo beljakovine, jih telo razgradi in sestavlja aminokisline spet skupaj, da tvorijo beljakovine, ki jih potrebujemo.

Zamislite si beljakovine kot abecedo. Abeceda je sestavljena iz črk (aminokisline) in te črke preuredimo v nove besede, tako kot se aminokisline preuredijo v nove proteine.

Ko zaužijemo beljakovine, ki imajo ureditev aminokislin podobno tistim  v našem telesu, sintetiziramo te beljakovine zelo učinkovito.

 

Prav nič ni presenetljivo, da je razporeditev aminokislin pri živalih naši najbolj podobna. In to je ustvarilo mit, da so živalski proteini najboljši za nas. Vendar pa to ni res!

Samo zato, ker je struktura aminokislin pri živalskih beljakovinah podobna naši, to še ne pomeni, da je za nas tudi najboljša izbira.

 

Izvedli so veliko epidemioloških raziskav in na kupe kliničnih raziskav o povezavi med beljakovinami živalskega izvora in degenerativnimi boleznimi pri ljudeh. Rezultati so bili precej šokantni. Še bolj šokantno pa je to, da večina ljudi ne ve nič o tem.

Dr. T. Colin Campbell je znanstvenik, ki se ukvarja s  preučevanjem prehrane in beljakovin že od 70-ih let. Je eden izmed znanstvenikov, ki so izvedli največjo epidemiološko raziskavo o človeški prehrani do danes.

Ta raziskava je bila imenovana »China Project« in knjižna uspešnica, v kateri jo je Campbell opisal, se imenuje »China Study«.

 

Tukaj je povzetek nekaterih opažanj Cambella in njegovih sodelavcev:

 

  1.      Uživanje živalskih beljakovin povzroča povišano ravnen holesterola v krvi.

In to še bolj, kot pa nasičene maščobe. Povišan holesterol vodi do bolezni srca.

 

  1.      Uživanje beljakovin živalskega izvora poveča možnost za razvoj osteoporoze.

Čakaj, ali naj ne bi mleko krepilo kosti? Pravzaprav je ravno nasprotno. Beljakovine živalskega izvora naše telo zakisajo. Telo tako zakisanih razmer ne more prenašati, zato ga vedno skuša nevtralizirati. Za nevtralizacijo tega učinka telo črpa iz najbolj alkalne snovi, ki jo lahko najde. To pa je slučajno ravno kalcij v naših kosteh. Seveda to oslabi naše kosti, sčasoma pa vodi do osteoporoze.

 

  1.      Uživanje živalskih beljakovin lahko vodi v sladkorno bolezen tipa 1.

Še posebej, ko gre za uživanje kazeina, proteina v mlečnih izdelkih.

 

  1.      Uživanje beljakovin živalskega izvora povečuje proizvodnjo rastnih hormonov.

Rastni hormoni pospešujejo rast rakastih celic.

 

  1.      Uživanje živalskih beljakovin pospešuje delitev celic in lahko vodi v hude zdravstvene težave: Alzheimerjevo bolezen, ledvične kamne in mnoge druge degenerativne bolezni.

 

V študiji so tudi ugotovili, da ni pomembno, iz katerega vira izvirajo živalski proteini.  Živalski proteini so živalski proteini in imajo na naše telo določen vpliv, ne glede na to, ali so v obliki piščančjih prsi, mletega purana, svinjske pečenke ali velikega kozarca mleka.

 

A najbolj zanimivo pri tem je, da so v študiji ugotovili, da če prenehamo jesti živalske beljakovine in jih zamenjamo s celostnimi živili rastlinskega izvora, imajo ta živila ravno nasproten učinek pri vsaki od zgoraj naštetih točk.

Ne le, da nas uživanje celostnih živil rastlinskega izvora in  opustitev živil živalskega izvora ščiti pred in preprečuje degenerativne bolezni, v mnogih primerih lahko bolezen celo zdravi, in to celo ko pri bolezni veliko vlogo igra genetska predispozicija.

In čeprav so ljudje, ki so jedli hrano rastlinskega izvora, vase vnesli več kalorij na dan kot pa uživalci hrane živalskega izvora, je prva skupina bila občutno vitkejša od druge. Pomembna je kvaliteta kalorij, ne pa količina.

In zdaj, ko veste, da živalski proteini niso dobri za vaše telo, je čas, da spoznate nekaj zdravih, rastlinskih alternativ:

Ali ste vedeli, da skoraj vsaka rastlina vsebuje beljakovine? Nemogoče je, da bi jih ob veganski prehrani zaužili premalo, razen, če bi stradali. Če jeste raznolika rastlinska živila, bo vaše telo dobilo vse aminokisline, ki jih potrebuje.

 

Kolikšen vnos proteinov pa naše telo potrebuje?

Približno 8% - 10% naših dnevnih kalorij mora izhajati iz proteinov. Torej, potrebujemo 0,8 grama beljakovin na vsak kilogram naše teže.

Torej, če imate recimo 55 kilogramov, to pomnožite s 0,8 in dobite rezultat, da morate dnevno zaužiti 44 gramov proteinov, torej 55 x 0,8 = 44.

44 x 4 (1 gram proteinov ima 4 kalorije) = 176 kalorij iz proteinov.

Če to delimo z 2000 (povprečni dnevni vnos kalorij) dobimo 0,088.

To je torej skoraj 9% dnevnih kalorij oziroma 44 gramov proteinov, ravno pravšnja količina beljakovin dnevno.

Okoli 44 gramov proteinov oziroma zadostno količino za naše telo vsebuje tak obrok:

1 skodelica garbanzo fižola (39g)

1/2 skodelice kvinoje (4g)

142 gramov tofuja (12g)

 

Ali pa tak obrok:

1 skodelica ohrovta (4 g)

2 kosa kruha iz kaljene pšenice (14g)

1 skodelica gob (5g)

1/4 skodelice presnih mandljev (7.6 g)

1 skodelica leče (18g)

 

Možnosti za vnos več kot dovolj beljakovin so neskončne, in za to vam je potrebno jesti le živila rastlinskega izvora.

Pa še nekaj v razmislek – prevelik vnos beljakovin ni zdrav.

 

V povprečju Američani dnevno pridobijo 18-20% svojih kalorij iz beljakovin, pa še to je zelo skromna ocena.  To je veliko preveč. Prevelika količina beljakovin obremenjuje našo jetra in lahko povzroči protin, nekatere vrste raka in kup drugih zdravstvenih težav.

 

Sicer ta članek nikogar ne sili v to, da postane vegan, temveč samo nudi koristne informacije tistim, ki jih potrebujejo. Lahko začnete tudi z zelo majhnimi spremembami, kot je recimo uživanje čičerike namesto piščanca nekajkrat tedensko.

Lahko vam zagotovimo, da pridobivanje beljakovin iz rastlinskih virov ni le mogoče, ampak je tudi zelo okusno!

 

Vir: http://cleanfooddirtygirl.com/how-vegans-get-their-protein-and-plant-based-vegan-meatball-recipe/

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x