Kalček

×

Registracija

Podatki profila

Prijavni podatki

ali prijava

Ime je obvezno!
Priimek je obvezen!
Neveljavno ime!
Neveljaven priimek!
Napačen e-mail!
E-mail je obvezen!
Ta e-mail je že v uporabi!
Vpišite geslo!
Neveljavno geslo!
Prosim vnesite 6 ali več znakov!
Prosim vnesite 16 ali manj znakov!
Gesli se ne ujemata!
Prosim sprejmite pogoje uporabe!
E-mail ali geslo je napačno!

Artičoka

 

Izvrsten vir vlaknin

 

Artičoka spada v družino osatov. Užitni del rastline je jedro še nezrelega sveta. Artičoke so na voljo vse leto, glavna sezona pa je spomladi in jeseni. Glavne pridelovalke artičok so Francija, Italija in Španija ter Kalifornija v ZDA. Pri nas jih gojimo na Primorskem. Pozno poleti dobi škrlatno rdeče cvetove z mehkimi bodicami, ki spominjajo na osat.

Artičoke so izvrsten vir vlaknin, saj obrok vsebuje kar polovico dnevnih potreb. Ravno tako so odličen vir vitamina K, folata in kalija ter dober vir vitamina C, železa, luteina, niacina in riboflavina. Artičoke vsebujejo cinarin, katerega zdravilne učinke preučujejo raziskovalci mnogih bolezni. 100 g kuhane artičoke vsebuje 87 kalorij.

articoka1

Koristi za zdravje:

Danes je znanstveno preverjeno zdravilo za bolezni jeter in učinkovita pomoč pri prebavnih motnjah. Izvlečki iz artičokinih listov s kemikalijo cinarinznižujejo raven holesterola v krvi in zdravijo bolezni ledvic, ki imajo za posledico pojavljanje proteina v urinu. Domača medicina artičoke ceni že več stoletij. Učinkovine v listih artičoke spodbujajo izločanje žolča, celijo jetrne celice, povečujejo izločanje urina, kot grenčina pa artičoka spodbuja prebavo. Artičoka tudi zbuja tek.

articoka2

Kombiniranje živil:

Številni pripravki artičoke so danes na voljo predvsem v obliki kapsul in tekočih izvlečkov. Se dobro kombinira z ne škrobno zelenjavo, mlečnimi izdelki in maščobami. Manj primerne so kombinacije z mesom, ribami, jajci, ki zavirajo delovanje encima, ki je potreben za razgradnjo kompleksnih ogljikovih hidratov. Prav tako so problematične kombinacije škrobne zelenjave s stročnicami, žiti, sadjem, oreški in semeni.

Viri:

http://www.nutrigenomika.info/prehrana_fitness/kombiniranje_hrane_t.html, http://www.aktivni.si/zdravje/articoka-zdravilo-za-bolezni-jeter/

Super živila: Najbolj zdrava hrana na tem planetu; Superfoods

Vezane vsebine

Moja košarica

V košarici še nimate artiklov

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnim brskanjem po strani, se strinjate z našo uporabo piškotkov. Pogoji poslovanja.
x