KAKO LAHKO HRANA VPLIVA NA HORMONE: 12 Ključnih živil za hormonsko ravnovesje
Datum objave Torek, 19 Marec 2024

KAKO LAHKO HRANA VPLIVA NA HORMONE: 12 Ključnih živil za hormonsko ravnovesje

Hormoni so bistvene kemične snovi v našem telesu, ki delujejo kot regulatorji različnih pomembnih funkcij, kot so presnova, razpoloženje, spanje in reprodukcija. So dobesedno glasniki, ki komunicirajo med različnimi deli telesa, da bi ti delovali usklajeno. Kadar pa pride do neravnovesja v njihovi proizvodnji ali delovanju, ima to lahko resne posledice za naše zdravje in počutje.


Ravno tu pride v poštev prehrana, ki ima ključno vlogo pri vzdrževanju hormonskega ravnovesja. Hrana, ki jo uživamo, lahko pomembno vpliva na naše hormone – njihovo proizvodnjo, presnovo in delovanje. Vključevanje nekaterih živil v našo prehrano je lahko močno orodje za podporo zdravja hormonov in ohranjanje njihovega ravnovesja.


V tem blogu se bomo osredotočili na 12 ključnih živil, ki imajo izjemen vpliv na hormonsko ravnovesje in spodbujajo splošno zdravje. Ta živila so kot super junaki na krožniku, polni hranil, antioksidantov in fitokemikalij, ki so bistvenega pomena za podporo naših hormonov in ohranjanje našega telesa pri optimalnem delovanju.


1. GRANATNO JABOLKO


Granatno jabolko je pravi zaklad narave, ko gre  za podporo hormonskega zdravja. Bogat je z antioksidanti, vključno s flavonoidi in polifenoli, ki so ključni za zmanjševanje vnetja in ohranjanje zdravja hormonov. Študije so pokazale, da lahko uživanje soka granatnega jabolka prispeva k delovanju ščitnice in uravnava ščitnične hormone.


2. CHIA SEMENA


Chia semena so majhna, a mogočna. So odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki so bistvenega pomena za zdravje hormonov, predvsem za proizvodnjo hormonov, ki uravnava vnetja in zmanjšuje stres. Prav tako so bogati z vlakninami, ki podpirajo zdravje prebave in pomagajo stabilizirati raven sladkorja v krvi, kar je pomembno za vzdrževanje hormonskega ravnovesja.


3. JABOLKO


Jabolko je preprosto, a močno živilo, ki lahko pomaga ohranjati hormonsko zdravje. Bogat je z vlakninami, predvsem pektinom, ki lahko pomaga pri razstrupljanju telesa in izločanju odvečnega estrogena. Vsebuje tudi antioksidante, ki podpirajo splošno zdravje in vitalnost.


4. TEMNA ČOKOLADA


Poleg tega, da je temna čokolada okusna sladica, je lahko tudi koristna za zdravje hormonov. Vsebuje flavonoide, ki lahko pomagajo zmanjšati stres in podpirajo proizvodnjo hormonov sreče, kot je serotonin. Poleg tega lahko temna čokolada pomaga stabilizirati raven sladkorja v krvi, kar je zelo  pomembno za vzdrževanje hormonskega ravnovesja. 


5. KVINOJA

Kvinoja je super živilo, bogato z beljakovinami in hranili, vključno s folno kislino, magnezijem in cinkom, ki so pomembni za proizvodnjo hormonov. Ima tudi nizek glikemični indeks, kar pomeni, da ne povzroča nenadnega skoka krvnega sladkorja, kar je pomembno za vzdrževanje stabilne ravni hormonov.


6. ZELENA LISTNATA ZELENJAVA


Špinača, ohrovt, blitva in druga zelena listnata zelenjava so bogati s folno kislino, železom in drugimi hranili, ki podpirajo zdravje hormonov. Folna kislina je še posebej pomembna za zdravje hormonov, saj pomaga pri presnovi estrogena in drugih hormonv.


7. SLADKI KROMPIR


Sladki krompir ni le okusen, ampak tudi odličen zaveznik pri ohranjanju hormonskega ravnovesja. Bogat je z vitaminom A, ki igra pomembno vlogo pri zdravju ščitnice in proizvodnji hormonov. Vsebuje tudi cink in  mineral, ki podpira proizvodnjo hormonov in ohranja močan imunski sistem.


8. JAGODE


Borovnice, maline, jagode in drugo jagodičevje je bogato z antioksidanti, kot so antocianini in vitamin C, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje in podpirajo zdravje hormonov. Ti antioksidanti lahko tudi pomagajo zaščititi celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.


9. MANDLJI


Mandlji so odličen vir zdravih maščob, beljakovin in vitamina E, ki so pomembni za proizvodnjo hormonov. Vsebujejo tudi magnezij in mineral, ki podpira zdravje hormonov in pomaga zmanjševati stres.


10. MACA V PRAHU


Maca je adaptogeno zelišče, ki se tradicionalno uporablja za izboljšanje energije, vzdržljivosti in hormonskega ravnovesja. Maca v prahu lahko pomaga uravnavati raven hormonov, zlasti pri ženskah, in podpira splošno zdravje reproduktivnega sistema.


11. AVOKADO


Avokado je odličen vir zdravih maščob, vključno z oleinsko kislino, ki lahko pomaga uravnavati raven hormonov. Vsebuje tudi fitosterole, ki podpirajo zdravje hormonov in imunskemu sistemu.


12. BOROVNICE


Borovnice so bogate z antioksidanti in vitaminom C, ki podpirajo hormonsko zdravje in splošno dobro počutje. Poleg tega so borovnice nizkokalorična možnost, ki lahko pomaga ohranjati zdravo težo, ki je pomembna za hormonsko ravnovesje. 


S kombinacijo teh živil v vaši prehrani, lahko podpirate hormonsko zdravje in izboljšate splošno stanje telesa. Za optimalno delovanje hormonskega sistema in dolgoročno zdravje, je osredotočanje na uravnoteženo prehrano ključnega pomena, zato je pomembno, da je bogato z različnimi živili in predvsem aktivnim življenjskim slogom. Uživajte v vsakem grižljaju in počutite se bolje kot kdaj koli prej!

 

Tvoj Kalček Team!

Sorodni izdelki
Mandlji praženi bio 200g Rapunzel
Ekološko
8,34 
Čokolada temna 71% bio 100g Vivani
EkološkoBrez jajc
2,49 
Chia semena bio 200g Garden
EkološkoBrez mlekaBrez jajc
4,53 
Maca v prahu presna bio 200g Dragon Food
Ekološko
7,63 
samoosebni prevzem
Borovnice zamrznjene bio 300g Soto
EkološkoBrez mlekaBrez jajcBrez glutena
5,42 
samoosebni prevzem
Špinača mlada zamrznjena bio 450g Dennree
EkološkoBrez mlekaBrez jajcBrez glutena
2,29 
Kvinoja Mix bio 200g Garden
Ekološko
3,13 
samoosebni prevzem
Ohrovt bio kg
Ekološko
3,61 
samoosebni prevzem
Avokado bio kg
Ekološko
11,80 
500g
1kg
2kg
samoosebni prevzem
Jabolka `Granatna´ bio kg
Ekološko
4,71 
500g
1kg
2kg
samoosebni prevzem
Jabolka `Pink lady´ bio kg
Ekološko
5,38 
samoosebni prevzem
Krompir sladki bio kg
Ekološko
6,50 
500g
1kg
2kg
samoosebni prevzem
Jagodičevje zamrznjeno bio 300g Dennree
Ekološko
4,36 

Klub zvestih kupcev

S prijavo v klubu zvestih kupcev dobiš stalen popust od 6% do 12%, ki velja večno!

PRIDRUŽI SE KLUBU